Waar moet je op letten bij het kopen van machineafschermingen en veiligheidshekken?

Veiligheid in productie- en opslagomgevingen is van het grootste belang. Ongevallen en verwondingen op de werkplek kunnen ernstige menselijke en economische gevolgen hebben. Een effectieve manier om de veiligheid in deze omgevingen te verbeteren is door te investeren in machineafschermingen en veiligheidshekken. Maar waar moet u aan denken op het gebied van veiligheid als u overweegt deze producten aan te schaffen? Hier zijn enkele cruciale overwegingen waarmee u rekening moet houden. 

Risicobepaling 

Voordat u machineafschermingen en veiligheidsroosters kiest, moet u een grondige en nauwkeurige risicobepaling uitvoeren. Identificeer de specifieke gevaren en risico's in uw productie- of opslagomgeving. Is er een risico op vallen, snijden, botsingen of iets anders? Dit proces vereist een grondig begrip van de workflow, machines en apparatuur en operationele processen. Door de risico's te begrijpen, kunt u uw veiligheidsmaatregelen beter aanpassen en de juiste beschermende maatregelen kiezen, zoals machineafschermingen en veiligheidshekken. 

 

Type machines en uitrusting 

Verschillende machines en uitrustingen vereisen verschillende soorten machinebescherming. Sommige machines hebben misschien afschermingen nodig om te voorkomen dat bedieners in contact komen met gevaarlijke bewegende delen, terwijl andere misschien bescherming nodig hebben tegen gemorste chemicaliën of lawaai. Identificeer de soorten machines en apparatuur die bescherming nodig hebben en kies vervolgens beschermende maatregelen die zijn aangepast aan deze behoeften. 

 

Materialen en constructive 

Bij het kiezen van machineafschermingen en veiligheidshekken zijn materialen en constructie cruciaal. Materialen moeten sterk en duurzaam zijn om de spanningen en slijtage van een productie- of magazijnomgeving te kunnen weerstaan. Staal en aluminium zijn veelgebruikte materialen vanwege hun duurzaamheid. 

De constructie moet veilig en stabiel zijn. Controleer of de afschermingen voldoen aan de industriële normen en voorschriften. Ze moeten goed geïnstalleerd zijn en gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud en reiniging. 

 

Gebruiksgemak 

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is gebruiksgemak. Machineafschermingen en veiligheidshekken mogen de workflow of de operators niet hinderen. Ze moeten eenvoudig te gebruiken zijn en geen onnodige vertragingen veroorzaken. Denk na over hoe gemakkelijk het is om de afschermingen te openen, te sluiten of te verwijderen wanneer dat nodig is om onderhoud of aanpassingen aan de machines uit te voeren. Gebruiksgemak en efficiëntie zijn sleutelfactoren om ervoor te zorgen dat veiligheidsmaatregelen praktisch zijn in de werkomgeving. 

 

Onderwijs en bewustwording 

Tot slot is het, hoe goed uw machineafschermingen en veiligheidshekken ook zijn, belangrijk om werknemers te trainen en bewust te maken van ongevallen en verwondingen. 

Rekening houden met deze factoren is essentieel om een veilige en efficiënte werkomgeving te garanderen. Door te investeren in beschermende maatregelen van hoge kwaliteit en de juiste training te geven, kunnen bedrijven risico's minimaliseren en een veilige werkplek creëren waar veiligheid de hoogste prioriteit heeft. 

 

Lees meer over ons X-Guard machinebeveiligingssysteem.

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en Machinebeveiliging

Beveiligingsinnovaties door de eeuwen heen - Til je beveiliging naar een hoger niveau!

Ons dagelijks leven wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan situaties waarin veiligheid een...

Stootplint voor deuren kan je nu terugvinden in Axelent Xperience

De stootplint voorkomt ongelukken met kleinere voorwerpen die naar lagere niveaus vallen  

Onze nieuwe stootplint voor deuren

Stootplint past perfect bij onze producten voor machinebeveiliging en magazijnautomatisering 

Ontdek de voordelen met onze slimme klikfitting

Dankzij de klikfunctie is het eenvoudig en vooral snel te installeren en zijn er geen andere gere...

Ervaar Axelent Veiligheidsontwerp

Bekijk onze nieuwe tekenapplicatie Axelent Safety Design - de eenvoudige manier om veiligheid te ontwerpen.

Ontdek de eenvoud met onze intuïtieve tekenapplicatie, perfect voor het moeiteloos ontwerpen van veiligheidslay-outs. Safety Design biedt een uitgebreid assortiment producten, van machineafschermingen tot voetgangersbarrières, voor alle aspecten van veiligheid in machines en magazijnen. Omarm een veiligere werkplek met Safety Design, waar veiligheid en eenvoud elkaar ontmoeten.