Waar je op moet letten bij het bouwen van een veilig magazijn.

Bij het bouwen van een magazijn kunnen er veel onbeantwoorde vragen zijn om te overwegen. Wat zijn de belangrijkste aspecten en hoe creëer je een magazijn dat veilig is voor zowel je werknemers als je producten? 

 

Magazijnen kunnen gevaarlijke omgevingen zijn, vooral als ze verkeerd en ongeschikt zijn ontworpen, geen veiligheidsvoorzieningen hebben of slecht worden onderhouden. In Zweden zijn alle bedrijven wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat hun werknemers in een veilige magazijnomgeving werken met veilige apparatuur. Er zijn zowel nationale als Europese veiligheidsnormen waar je rekening mee moet houden als je controleert of je magazijn aan de eisen voldoet. 

 

De Zweedse arbeidsinspectie heeft bijvoorbeeld voorschriften uitgevaardigd (AFS 2006:4) met richtlijnen voor de veiligheid van palletrekken en andere opslagrekken. De vereisten zijn bijvoorbeeld dat stellingen gemarkeerd moeten zijn met maximale ladingen per sectie en opslagschap, stevig verankerd moeten zijn en voorzien moeten zijn van inkijk- en doorschuifbeveiligingen. Op internationaal niveau hebben we de Europese normen (SS-EN 15635, SS-EN 15629 en SS-EN 15512), die bepalen hoe stellingen moeten worden gedimensioneerd en ontworpen. Deze normen beschrijven onder andere het ontwerp en de montage van stellingen en de behandeling van verschillende soorten magazijninrichting, van de planning tot de behandeling van beschadigde onderdelen. 

 Hoewel er nog steeds veel variatie is in de naleving van de normen, gaat het gestaag beter. Het veiligheidsbewustzijn onder bedrijven is tegenwoordig veel groter dan tien jaar geleden. Een van de redenen hiervoor is dat we tegenwoordig op veel grotere hoogtes werken, waardoor er hogere eisen worden gesteld aan de veiligheidsvoorzieningen.   

De meest voorkomende ongelukken in magazijnen hebben te maken met schade door botsingen, bijvoorbeeld aan de structuur van palletrekken. Goederen die van vorkheftrucks vallen, als gevolg van procedurele tekortkomingen of onvoorzichtigheid, zijn een ander veelvoorkomend type ongeval. Andere veel voorkomende problemen zijn pallets van slechte kwaliteit en goederen die uit rekken vallen door een gebrek aan veiligheidsoverwegingen. 

Wat zijn de belangrijkste punten om mee rekening te houden?

Het alfa en omega van een veilig magazijn is investeren in stabiele stellingen van goede kwaliteit, uitgerust met staanders, aanrijbeveiliging en doorrijbeveiliging, veiligheidsnetten en, bij voorkeur, gaasbodems en gaasrekken. Kies een stelling die zo is ontworpen dat er bij een botsing geen risico is op vallende goederen. Houd er ook rekening mee dat de kwaliteit van het plaatmetaal dat voor de stellingen wordt gebruikt per leverancier sterk kan verschillen. Betonnen vloeren en goede verlichting zijn ook essentieel voor de veiligheid. Net als het ontwerp van de gangpaden voor vorkheftrucks, dat moet worden aangepast aan de werkzaamheden in het magazijn en de heersende omstandigheden. Breedtes en andere afmetingen zijn afhankelijk van het type vorkheftruck dat wordt gebruikt. 

Net zo belangrijk als het correct dimensioneren van heftruckgangen is het correct dimensioneren van het hele stellingsysteem. Dat wil zeggen dat u de afmetingen moet gebruiken die zijn vastgelegd in de geldende normen voor de beoogde ladingen en hoogtes. 

 

Een veelgemaakte fout van veel bedrijven is om een magazijn te bouwen op basis van hun huidige behoeften, zonder rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen en flexibiliteit. Bedenk daarom hoe uw bedrijf zich in de loop der tijd kan ontwikkelen en ontwerp uw nieuwe magazijn met oog op de toekomst. Een rek van goede kwaliteit is een grote investering met een lange levensduur en is aanzienlijk goedkoper als het vanaf het begin goed wordt gedaan, in plaats van dat het later verbouwd, aangepast en aangevuld moet worden. Een rek van inferieure kwaliteit vereist ook meer onderhoud en reparatie, wat op de lange termijn duur kan uitvallen.  

Onderschat, last but not least, nooit de impact van uw werknemers. Betrokken en goed opgeleid personeel is essentieel om de veiligheid te garanderen. 

Belangrijke kenmerken van een veilig magazijn:  
  • Betonnen vloeren. 
  • Goede verlichting. 
  • Goed ontworpen doorgangen voor vorkheftrucks, aangepast aan uw werkzaamheden.
  • Een stabiele stelling van hoge kwaliteit. 
  • De juiste uitrusting in de vorm van staanders, aanrijdbeveiliging en doorschuifbeveiliging, veiligheidsnetten, gaasbodems en gaasrekken. 
Houd er rekening mee!
  • Houd rekening met mogelijke toekomstige behoeften en ontwerp uw magazijn dienovereenkomstig.  
  • Train en inspireer uw personeel.   
  • Volg de geldende voorschriften en vraag hulp bij het plannen en ontwerpen van uw nieuwe magazijn. 

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en Kennis

How to avoid accidents with correct safety distances

The safety aspect is important within every industry or business - Find useful tips!

Under which conditions may mesh panels be removed from safety fences?

This question is frequently asked by both machinery manufacturers and companies operating machine...

Standards for fall protection and guard railing systems, which ensure that regulations and requirements are met

The system has been fully tested to the standards applicable in the relevant markets. This will g...

Axel’s tips - What is the point of two-hand control?

Often two-hand control is primarily understood as a means of starting a hazardous process, ensuri...

Ervaar Axelent Veiligheidsontwerp

Bekijk onze nieuwe tekenapplicatie Axelent Safety Design - de eenvoudige manier om veiligheid te ontwerpen.

Ontdek de eenvoud met onze intuïtieve tekenapplicatie, perfect voor het moeiteloos ontwerpen van veiligheidslay-outs. Safety Design biedt een uitgebreid assortiment producten, van machineafschermingen tot voetgangersbarrières, voor alle aspecten van veiligheid in machines en magazijnen. Omarm een veiligere werkplek met Safety Design, waar veiligheid en eenvoud elkaar ontmoeten.