Hoofdstuk 5.1
Valbeveiliging
Het komt voor velen als een verrassing: valpartijen behoren tot de meest voorkomende in de industrie. Vaak zijn de gevolgen ernstig. Hieronder leiden we u door welke acties u moet ondernemen en waar u ze moet implementeren.
Waar is valbeveiliging nodig?
Van lichte tot ernstige en dodelijke verwondingen door vallen: het is altijd noodzakelijk om over adequate valbeveiligingsoplossingen te beschikken om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Wanneer de hoogte bij een valrand meer dan 500 mm bedraagt, moet er een leuning worden geïnstalleerd. De enige uitzondering is als er iets is dat kan dienen als valbeveiliging binnen 180 mm van de valrand, zoals een muur of machineoppervlak etc. De alternatieve valbeveiliging moet echter minimaal 1100 mm hoog zijn en sterk genoeg om te voorkomen dat iemand valt.
- Hand rail - zorgt ervoor dat mensen zich ergens aan vast kunnen houden als ze op hoogte lopen
- Knierail - voorkomt doorvallen door de valbeveiliging
- Plint - voorkomt dat voorwerpen onder de knierail doorglijden en voorkomt dat voorwerpen over de rand vallen
- Paal
- Looplijn

Wanneer valbeveiliging gebruiken
Machinefabrikanten denken vaak dat de installatie van een reling de verantwoordelijkheid is van de klant die de machine bedient.
Als u het onderwerp onderzoekt in regelgeving en normen, zult u ontdekken dat dit een misvatting is. Het is de verantwoordelijkheid van de machinefabrikant om bescherming te bieden als een werkpositie of onderhoudslocatie een valrisico vormt. Trappen, ladders en leuningen moeten dan in de machine worden geïntegreerd. In grote machinesystemen is vaak een combinatie van vaste afschermingen die toegang tot bewegende delen voorkomen en valbeveiliging nodig.
Normen waaraan het valbeveiligingssysteem X-Rail voldoet:
- DIN EN ISO 14122-3:2016
- BS 6180:2011
- AS 1657:2018
- OSHA 1910.29
Naast machines zijn er veel andere plaatsen in fabrieksgebouwen en magazijnen waar reling nodig kan zijn:
- Mezzanine vloeren
- Laadkades
- Looppaden en werkplatforms
Naast de minimumhoogte van relingen definiëren voorschriften en normen ook de maximale afstand tussen palen, toegestane openingen in de leuning en de specificaties voor stabiliteitstests. Naast de internationale norm (EN) ISO 14122-3 zijn er tal van nationale bouwnormen voor relingen. Controleer altijd welke aanvullende regels van toepassing zijn.

Leer de belangrijkste factoren kennen waarmee u rekening moet houden bij het implementeren van valbeveiliging in dit expertinterview. Russ Harris deelt zijn inzichten met Stefan Axelsson en Andreas Gotemark en biedt praktisch advies om de veiligheid en naleving op uw werkplek te verbeteren. Het interview begint op 2:00 minuten.